APA ITU IZAKAYA?

 

Izakaya (居酒屋) merupakan tempat di mana ramai pekerja melepak selepas habis waktu kerja. Ia seperti bar yang mana menjual bir, sake, dan pelbagai jenis makanan Jepun serta makanan luar. Hiasannya seperti bar dan selebihnya akan nampak lebih ke arah restoran. Sesetengah meja adalah rendah dan pelanggan mungkin perlu meletakkan kasut di luar sebelum masuk ke dalam izakaya ini.

Selepas sesi minum malam ini, kebiasaannya pekerja akan berkongsi bil dengan rakan-rakan mereka.

Pengalaman makan di dalam sebuah izakaya kadangkala boleh mencetuskan rasa cemas di kalangan individu bukan Jepun disebabkan pelbagai jenis hidangan yang terdapat dalam menu dan juga kelajuan santai yang diamalkan di dalamnya. Biasanya, makanan dipesan secara perlahan melalui beberapa peringkat hidangan berasingan, dan tidak semuanya dipesan pada satu masa yang sama. Restoran akan menyajikan hidangan apabila ia telah disiapkan, berbeza dengan cara penyajian formal di dalam restoran Barat.

Seperti yang diketahui, dunia kerja di Jepun sangat ketat, sehingga orang-orang di dalamnya jarang mempunyai kesempatan untuk berkomunikasi di luar masalah pekerjaan. Di samping itu, mereka  juga mudah stres. Di sinilah izakaya memegang peranan penting. Dengan suasananya yang tenang, para pengunjung dapat berlama-lama berborak bersama rakan sekerja, berbual hal-hal yang ringan, dan melepaskan diri sementara dari beban hidup dan pekerjaan mereka.
Kongsi artikel ini

E-BOOK PERCUMA

JOM MULA BELAJAR BAHASA JEPUN!

TERKINI

Scroll to Top