KEDAI SERBANEKA DI JEPUN

KEDAI SERBANEKA DI JEPUN

Konbini” di Jepun, merupakan sebahagian penting dalam budaya Jepun dan kehidupan harian mereka. Kedai-kedai ini memainkan peranan unik dan penting dalam kehidupan orang Jepun.

Pelawat yang Kerap: Orang Jepun terkenal dengan kunjungan kerap mereka ke kedai serbaneka. Kedai-kedai ini dibuka 24/7, menjadikannya pilihan yang mudah untuk pelbagai keperluan pada bila-bila masa siang atau malam. Orang sering datang ke sini untuk membeli snek dan minuman serta membayar bil atau malah mengambil hidangan yang sudah siap.

Kakitangan Mesra: Kakitangan di kedai serbaneka Jepun terkenal dengan keperihatinan dan kesopanan mereka. Mereka menyambut pelanggan dengan sambutan yang mesra dan biasanya cekap dalam perkhidmatan mereka. Kalau anda pergi ke tandas pun mereka akan mengucapkan ‘terima kasih’.

Jaga barisan: Mereka mempunyai amalan beratur. Jadi semasa di kaunter tidak perlu berasak-asak, hanya sekadar menunggu giliran untuk membayar.

Di Jepun juga ada ‘konbini’ yang tidak terdapat di Malaysia seperti Mini Stop, Daily Yamazaki, Seico Mart dan Poplar. Ada juga barangan eksklusif yang hanya dijual pada musim-musim tertentu.

Di Malaysia – ‘konbini’ manakah pilihan anda?

Kongsi artikel ini

E-BOOK PERCUMA

JOM MULA BELAJAR BAHASA JEPUN!

TERKINI

Scroll to Top