Kod Pemakaian Pekerja di Jepun

Kod pakaian dan penampilan sangat penting dalam etika kerja orang Jepun. Orang Jepun pada umumnya sangat formal, terutama ketika menjalankan perniagaan.

Walaupun sikap mereka yang konservatif, orang Jepun sering kali berpakaian formal untuk memberikan kesan yang baik dalam suasana perniagaan. Pendekatan terbaik dan selamat mengenai kod pakaian perniagaan Jepun adalah berpakaian secara formal. Warna gelap adalah pilihan terbaik, terutamanya hitam atau biru gelap adalah pilihan bagi lelaki dan wanita. Disarankan untuk memakai kasut yang mudah dipakai dan ditanggalkan, kerana anda mungkin akan melakukannya secara kerap ketika masuk ke pejabat.

Orang Jepun sering kali memberi perhatian yang besar kepada pakaian seseorang, jadi disarankan untuk anda melabur dalam pakaian perniagaan yang agak mengagumkan. Dalam kes tertentu, orang Jepun akan mengaitkan penampilan yang baik dengan status korporat atau sosial yang tinggi. Dengan memberikan usaha yang tepat terhadap penampilan dan pakaian anda, anda pasti akan meningkatkan peluang kejayaan. Menariknya, peraturan itu dapat digunakan dalam mana-mana pasaran di mana-mana negara.

Apabila menjalankan perniagaan di Jepun, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam memilih pakaian perniagaan anda. Seperti yang disebutkan sebelum ini, warna pakaian anda sangat penting. Elakkan warna mencolok mata dengan apa cara sekalipun.

Untuk lelaki, adalah disarankan untuk memakai sut perniagaan yang konservatif dan berkualiti. Hitam dan biru gelap adalah warna terbaik, walaupun coklat gelap juga boleh diterima.

Bagi wanita, berpakaian secara konservatif sangat penting. Orang Jepun tidak menghargai pakaian yang terlalu terdedah dalam tempat perniagaan. Kasut tumit tinggi juga tidak sesuai dalam suasana perniagaan. Kalau boleh, pakailah kasut mendatar atau kasut tumit yang rendah. Aksesori juga perlu dielakkan, terutamanya jika mereka terlalu terang dan mencolok mata.

Nak belajar bahasa Jepun dengan mudah dan pantas?
Klik link di bawah & dapatkan harga PROMO
Kongsi artikel ini

E-BOOK PERCUMA

JOM MULA BELAJAR BAHASA JEPUN!

TERKINI

Scroll to Top