PERAYAAN KANAK-KANAK DI JEPUN

 

“Kodomo no Hi” atau “Hari Kanak-Kanak” merupakan cuti perayaan di Jepun yang disambut setiap tahun pada 5 Mei. Ia merupakan suatu hari untuk menghormati dan merayakan kebahagiaan, kesihatan, dan pertumbuhan kanak-kanak. Cuti ini mempunyai makna sejarah dan budaya serta merupakan sebahagian daripada Minggu Emas, siri cuti perayaan kebangsaan di Jepun yang berlangsung dari akhir April hingga awal Mei.

Pada mulanya, Kodomo no Hi dikenali sebagai “Tango no Sekku”, dan ia adalah perayaan asal untuk kanak-kanak lelaki. Walau bagaimanapun, pada tahun 1948, selepas Perang Dunia II, cuti ini secara rasmi diberi nama Kodomo no Hi dan menjadi satu hari untuk merayakan kebahagiaan semua kanak-kanak, tanpa mengira jantina.

Semasa Kodomo no Hi, anda akan sering melihat koinobori (bendera naga koi) terbang tinggi di langit. Koinobori adalah bendera angin berbentuk ikan koi yang berwarna-warni dan melambangkan kekuatan, keberanian, dan kejayaan, dengan mengambil inspirasi daripada kebolehan ikan koi berenang hulu melawan arus yang kuat. Keluarga dengan kanak-kanak akan memaparkan koinobori di luar rumah, dengan yang lebih besar mewakili ibu bapa dan yang lebih kecil mewakili anak-anak mereka.

Dekorasi ikonik lain yang berkaitan dengan Kodomo no Hi adalah patung Kintarō dan paparan gogatsu ningyō (patung bulan Mei). Kintarō adalah seorang wira kanak-kanak legenda dalam dongeng Jepun yang terkenal dengan kekuatannya, dan patung Kintarō sering dipamerkan dalam pakaian samurai tradisional. Paparan gogatsu ningyō menampilkan set-set patung yang menggambarkan watak sejarah dan mitologi, melambangkan harapan untuk pertumbuhan, kebahagiaan, dan kejayaan kanak-kanak.

Keluarga juga menikmati makanan tradisional seperti kashiwa-mochi (kek beras yang diisi dengan pes kacang manis dan dibalut dengan daun ek) dan chimaki (dumpling beras yang dibalut dengan daun buluh). Makanan-makanan ini berkaitan dengan cuti perayaan ini dan mempunyai makna istimewa.

Kodomo no Hi merupakan waktu bagi keluarga berkumpul, merayakan kesejahteraan kanak-kanak mereka, dan merangkul tradisi budaya yang menekankan nilai dan aspirasi mereka untuk masa depan.

Kongsi artikel ini

E-BOOK PERCUMA

JOM MULA BELAJAR BAHASA JEPUN!

TERKINI

Scroll to Top